Geluk is maakbaar

donderdag 27 augustus 2009

Op Lowlands ben ik naar een presentatie geweest van Erwin Seydel over geluk. Hij kwam met een voorbeeld dat mij raakte. Hij zei:"We worden beïnvloed door Freud en daarom kijken we negatief veel dingen." Wat blijkt 86% van de Nederlandse bevolking is net niet depressief 7% is gelukkig en 7% is depressief. We wonen in een vrij land waar alles mogelijk is. Hoe kan het dan dat we zo ongelukkig zijn.

Alain de Botton(onderstaande TED Talk) komt met zijn antwoord in de buurt. We zijn zo gelijk geworden dat we daadwerkelijk denken dat we alles kunnen worden. We kunnen allemaal de volgende Bil Gates, Barack Obama of Carice van Houten worden. Vroeger bestond adel een stand die je als boer nooit zou bereiken. In de wereld van celebrities waarin wij leven lijkt het of iedereen dat kan bereiken. We moeten accepteren dat niet alles bereikbaar is en daarnaast falen niet zo genadeloos afstraffen. Dingen kunnen mislukken en daar zit ook schoonheid in. We noemde dat tragedie, maar dat bestaat niet meer.

Hoe kun je dan gelukkig worden in deze tijd. Ik heb zelf een stuk geschreven "Vrijheid maakt ons ongelukkig" . Daarnaast kwam Erwin Seydel nog met een aantal tips. Die wetenschappelijk bewezen je gelukkiger maken:
  • Onderdruk je emoties niet dat maakt ze heftiger
  • Doe iets dat zinvol en plezierig tegelijk is. Dus als je een moeilijke maar zinvolle taak moet doen bouw geluk momentjes in. Na vier zinvolle taken één plezierige taak. Of combineer het plezierige en het zinvolle.
  • Schrijf per dag 5 dingen op die je gelukkig maken
Ik vond het een leuke manier om naar geluk te kijken. Aan de ene kant heel wetenschappelijk maar toch ook heel praktisch. En gelukkig zijn is een proces en een kunst dus laat je niet van de wijs brengen als het een keer niet lukt.

0 reacties:

Een reactie posten