Diversiteit en het trainen van draken

zaterdag 19 maart 2011

Ik wist tot eigenlijk tot vandaag niet wat ik aanmoest met het onderwerp diversiteit. Diversiteit is op zich een mooi idee. Je wil veel verschillende oplossingen zodat je de beste kunt kiezen toch ultieme diversiteit ook moeilijk. Het is prettig dat we tijd universeel vaststellen zoals dagen uren en maanden. Je kunt hierdoor afspraken maken. Als we allemaal andere kalenders zouden hebben kan je met niemand afspreken of ben je heel veel tijd kwijt aan het omrekenen.

Ik heb dus niet direct een positief gevoel bij diversiteit. Daarnaast ben ik ook niet iemand die gelooft in equilibrium gedachte. Het idee dat alles goed is al alles het zelfde blijft. Zoals Thomas C. Schelling in zijn boek "Micromotieven en Macrogedrag" uitlegt; Een man die is opgehangen is in een perfect equilibrium een onveranderlijke staat toch is het niet een gewenste staat voor een mens. Het gaat dus vooral om het vinden van een nieuwe strategie en die uitbuiten. Dit vond ik lastig uit te leggen omdat ik geen goed voorbeeld had.

Het voorbeeld waardoor ik het nut van diversiteit eindelijk inzag was door de animatie film "Hoe train een draak?". In deze film wordt een Viking dorp aangevallen voor draken. De Vikingen proberen de draken te vangen en te verslaan door te vechten. Hickup is geen vechtersbaas. Hij is een mager scharminkel dat geen draak kan verslaan. Op een dag vindt hij een gewonde draak. Hij verzorgt hem en leert door het observeren van het gedrag nieuw dingen over draken. Hij in staat draken te verslaan door de dingen die hij leert. Hij weet het plekje te vinden achter de oren van draken waardoor ze op hun rug gaan liggen. Draken haten alen. Ondanks dat Astrid zijn grootste rivaal fysiek alles uit de kast haalt kan ze niet op tegen de nieuwe strategie ondanks dat de agressieve tactiek van Vikingen al zeven generaties bestaat is de observatie techniek beter. De Vikingen zijn niet in staat om een vuurspuwend monster te zien als goed studie materiaal.

Dit is waar diversiteit om gaat. Het gaat niet om het verbeteren van iets wat al bestaat. Het gaat om het verbrede van je horizon. Het gaat om het verder kijken dan een vuurspuwend monster en zien dat het een dier is dat bang is voor alen. Dit is de rede voor waarom diversiteit belangrijk is. Niet omdat alle gekke proefballonnetje goed zijn, maar een zo'n gestoord plan kan van een volk van draken strijders een volk van draken rijders maken.

0 reacties:

Een reactie posten