Social Credit

zaterdag 18 juli 2009

In een vorig artikel(Kapitalisme 2.0) ging ik al in op het systeem dat komt na kapitalisme. Na de presentatie van Justien Mareseile over een wereld zonder geld wist ik wel zeker dat er iets ging veranderen in onze economie, maar wat het was en hoe het werkte kon ik niet duiden.

De presentatie van Martijn Aslander maakt het voor mij in één keer duidelijk. Het gaat om sociaal krediet. Je deelt met mensen in je netwerk. Dit doe je, omdat je wil helpen als het niet te veel moeite kost. Wat je er voor terug krijgt is bijvoorbeeld een betere reputatie of mensen bevelen je aan. Denk hier bij een aan de recommendations op LinkedIn. Het grappige van dat sociaal krediet dat als je het uitgeeft je er meer van krijgt. Je kunt geld maar één keer uitgeven, maar interessante mensen die je inspireren of die je goed vind kun aan heel veel mensen doorgeven. De mensen waar je dat aan doorgeeft hebben dan weer het gevoel dat jij verstand van zaken hebt.

We zijn echt op weg naar een systeem zoals bij "Gifted" op het Impakt Festival in Utrecht. Daar droeg iedereen een button met een nummer en bezoekers konden jouw een aantal sterren geven. Die sterren gaven aan hoeveel koekjes je bij de thee kreeg en in welke stoel je mocht zitten. Dit is natuurlijk een ruw systeem, maar het concept er achter is heel interessant. We gaan misschien echt wel naar een "Down and Out in the Magic Kingdom" economie. Waar je status bepaald wat je wel en niet mag doen totdat je een keer gehackt wordt en je status 0 is. Dan gaan zelfs elektrische schuifdeuren niet meer voor je open. Gelukkig kun je dat weer Life Hacken.

0 reacties:

Een reactie posten