Cocreatie in de praktijk, Pressure Cooker 2009

woensdag 15 juli 2009

Ik heb het in vorige postings (De kracht van cocreatie en User Centered Hospital) al over cocreatie gehad en hoe krachtig het is om concepten via deze weg te ontwikkelen. De HRO heeft via PC09 (Pressure Coooker 2009) mij en 29 medestudenten de kans gegeven te cocreƫren voor de zorg van 2029.

Ik moest letterlijk(Ik ontdekte op PC09 dat ik bril nodig heb) en figuurlijk een andere bril opzetten. Je moet niet gaan kijken naar cocreatie vanuit het onderzoeksperspectief maar je moet het zelf ondergaan. Je moet het lef hebben om er in te duiken. Dit is heel spannend ,omdat wat in theorie klopt nog maar uit de praktijk moet blijken. Toch heb ik het lef gevonden met wat aanmoediging van Manon en Daniel. Bedankt daar voor had het voor geen goud willen missen.

Met tien mensen naar de Heiplaat om een week lang minimaal twaalf uur lang na te denken over de zorg van 2029. Gelukkig hoefden wij als team niet de gehele zorg aan te pakken. We hadden het onderwerp Identiteit. Hoe zorg je er voor dat de zorg geen eenheidsworst en lopendebandwerk is, maar ruimte laat voor eigen identiteit. Dit is trouwens iets anders dan keuzetereur zoals in het huidige systeem. Je kunt voor 20 verzekering bij 10 verzekerings maatschapijnen kiezen, ze zijn allemaal even inwisselbaar. Er is geen echt verschil.

De oplossing is maak merken in de zorg. Zorg er voor dat er echt iets te kiezen valt. Dat je als je voor een bepaalde soort zorg kiest je veel persoonlijke aandacht krijgt, of juist zo snel mogelijk wordt geholpen, of je alle keuzes uit handen kunt geven aan een arts. Het gaat er om dat je de zorg kiest die op dat moment bij jouw identiteit past. Verder lezen kan in ons concept document geschreven door Martin van der Kroon.

Wat heb ik geleerd? Dat je als je samenwerkt in een groep met zowel creatieven als zorgverleners je allemaal eigenaar wordt van het concept. Je inbreng is niet gelijk, maar hij is wel gelijkwaardig. Dat is heel belangrijk. Je hoeft niet in alles even goed te zijn daarom zit je in een multidisplinair team. Het gaat er om dat je een eigen bijdrage levert aan het proces.

Een tweede ding dat heel opvallend was voor mij is de ervaring. Ieder ervaart andere dingen in het proces. Niet alleen dingen die je leuk en niet leuk vind maar ook dingen die de een opmerkt en totaal langs de ander heen gaan. Voor mij is het sociale aspect van het groep proces totaal vervallen. Ik heb daar niks van meegekregen terwijl een aantal mensen daar juist de meest heftige dingen in meemaakte. De gebruiker is echt de expert van zijn eigen ervaring. We hebben de zelfde opdrachten gedaan in hetzelfde team , maar we hebben 10 totaal verschillende ervaringen gehad.

Een heel toffe leerervaring. Een geweldige week bedankt toffe teamleden van identiteit. Als de HRO volgend jaar weer Pressure Cooker organiseert dan ben ik er bij. Het maakt mij niet uit wie ik moet omkopen.


1 reacties:

Anoniem zei

Ik heb eveneens reeds gecontempleerd mensen om te kopen mocht ik volgend jaar niet geselecteerd worden !!
Pressure Cooker '09 was echt fantastisch, veel geleerd, geweldige mensen ontmoet (waaronder Mathijs) en dingen over mezelf ontdekt. Een echte aanrader !!

Een reactie posten