Naar de winkel? Ik print alles

maandag 7 september 2009

In een vorig artikel sprak ik over een economie gebaseerd op "Social Credit"
. Dit zou goed kunnen werken voor diensten alleen je komt in de problemen wanneer er fysieke producten gemaakt moeten worden. Dit moet binnen fabrieken gebeuren. Ook dit is niet meer waar kijk naar het "RepRap" project.

Dit project is een open source 3d printer. Voor €500,- kun je deze printer bouwen en deze printer kan de helft van zijn eigen onderdelen printen. Dit houd in dat elke printer zijn eigen "kinderen" kan printen. Daarnaast kun je in een 3d programma je eigen ontwerpen maken en ze direct printen. Je kunt ook 3d ontwerpen van andere downloaden en de thuis printen.

De mogelijkheden zijn eindeloos en dit zou een revolutie beteken. Elk gezin heeft een fabriek in huis en kan zijn eigen producten printen. Het is de democratisering van productie. Het zijn niet alleen de grote bedrijven die de mogelijkheid hebben om fysieke producten te maken. Ik denk dat nu ook de bedrijven die fysieke producten maken het lot van de muziek en media industrie te wachten staat. Zij moeten zich aanpassen aan een digitale wereld waar auteursrechten om de haverklap worden geschonden. Een wereld waarin gebruikers de baas zijn over producten.

0 reacties:

Een reactie posten