Meme, Muziek en Ritme

zondag 21 juni 2009

Ik zat te kijken naar "My music Brain" op National Geographic. Het was een documentaire over onze hersenen en muziek. Waarin werd gekeken in de hersenen van Sting terwijl hij een nieuw stuk componeerde.

Wat ik vooral heel opvallend vond was het volgende. Terwijl een top muzikant zijn ritmes maakt wordt zijn bewegingsgebied geactiveerd. Onderbewust worden dus al bewegingen toegevoegd aan een ritme. Dit is interessant omdat wij de enige diersoort zijn die zijn bewegingen kan synchroniseren aan muziek. Of anders gezegd wij zijn de enige diersoort die kan dansen op muziek. Het is volgens wetenschappers ontwikkelt ,omdat het ons bind als groep. Wanneer groepen samen dansen of zingen worden er stoffen aangemaakt in onze hersenen die ons verbonden laten voelen. Dit is mogelijk ook de rede waarom muziek en dans zo belangrijk is in religie. Als we naar muziek luisteren die we mooi vinden worden er gelukshormoon endorfine aangemaakt. We kunnen dus eigenlijk niet objectief naar muziek luisteren. We hebben van nature een voorkeur. We kunnen wel andere muziek stijlen leren waarderen.

Er is dus een muziek die we universeel mooi vinden. Dit bewijst de onderstaande video "4 chords" wel. Dit is een meme een idee dat door wordt gegeven. Als je zo'n zelfde meme zou kunnen vinden voor je marketing campagne is dat enorm waardevol. Wat zouden de mogelijkheden zijn als mensen gelukkig worden bij horen van een merknaam.


0 reacties:

Een reactie posten