"Shape your tools or you will be shaped by them"

woensdag 3 juni 2009

Deze uitspraak komt uit het onderstaande film(bedankt @dkarso).Het gaat over hardware hackers. Dit zijn mensen die zich bezig houden met oude elektrische apparaten hergebruiken om er een nieuwe functie aan te geven. "Shape your tools or you will be shaped by them" bleef me erg bij. Dit gaat heel erg over hoe de meeste van ons omgaan met spullen.

We gaan op heel onwetende manier om met technologie. Er gebeurt iets magisch in ons mobieltje, laptop en camera en als het stuk is gooien we het weg. We weten niet of het de aan knop niet meer functioneer of er kort sluiting is ontstaan. Het maakt ons ook niet uit. Toch denk ik dat er een probleem is. Ik wil niet al te cynisch klinken, maar is het niet vreemd dat we geen enkele relatie met de producten om ons heen hebben. Doordat we ze niet kunnen veranderen kunnen we ze ook niet vermenselijken.

We kunnen niet de producten aanpassen aan ons dus passen ze ons aan. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om 24 uur per dag bereikbaar te zijn omdat een mobiel altijd aan kan staan. We kunnen van alles foto's maken en die direct online zetten dus doen we dat maar. We kunnen met duizenden mensen tegelijk in contact staan dus dat is leuk en waardevol. We doen dingen in opdracht van machines zonder echt na te denken over echte waarde voor ons. Het doet me denken aan wat de dalai lama zei bij Nova College Tour:" You may be further on a material level but Tibetans are further on a spiritual level."Moeten we toch niet eens gaan kijken of we onze omgeving echt kunnen leren kennen voordat we de hele wereld leren kennen via het internet?

0 reacties:

Een reactie posten