Review: Makers

donderdag 3 december 2009

Hoe ziet een wereld er uit creatieve geesten alles kunnen maken wat ze willen? Wat gebeurt er als hardware hackers de research en development doen? Dit is het uitgangspunt van het boek "Makers" door Cory Doctrow.

Het verhaal begint met het samenvoegen van de bedrijven Kodak en Duracell. Het nieuwe bedrijf Kodacell ontslaat al zijn medewerkers en laat hardware hackers zoals Lester en Perry nieuwe producten ontwikkelen. Uit deze ontwikkeling groeit de New Works een tijdperk van ongeëvenaarde innovatie en creativiteit. 3d printers maken het mogelijk dat de productie kosten van producten enorm dalen. Er worden zoveel producten gemaakt dat er een bubbel ontstaat die uit eindelijk uit elkaar spat. Kodacell gaat net zoals zo veel bedrijven ten onder.

Perry en Lester zijn niet voor een gat te vangen en creëren The Ride. The Ride is een opensource protocol voor een attractie die herinnert aan het New Work tijdperk. De attractie wordt onderhouden door robots en 3d printers. Een bezoeker van The Ride kan stemmen over de tentoongestelde stukken en daarmee de opstelling beïnvloeden. De attractie wordt zo populair dat Disney er last van krijgt. Ze stellen alles in het werk om Perry en Lester te stoppen. De hackers staan nu voor de keuze worden ze ook mannen in pakken om Disney het hoofd te bieden of blijven ze echte hackers.

Makers is een briljant boek dat heel aantrekkelijk is geschreven. Het interessante dat wij op het keerpunt zijn waar aan het begin aan gerefereerd wordt. We zijn de opkomst van goedkope 3d printers zoals de RepRap. Zal de wereld geregeerd worden de hardware hacker of zullen het altijd de grote bedrijven zijn die de dienst uit maken? Het boek is nog niet in Nederland te krijgen. Ik stel mijn boek ter beschikking aan de gene die hem wil. Laat even een reactie achter als je interesse hebt.

0 reacties:

Een reactie posten