Menselijkheid voorbij groeien

woensdag 25 november 2009

Gisteren was de internationale premiere van "Transandant Man" op IDFA in Amsterdam. Ik was er bij en heb de grote meester een vraag kunnen stellen.

Het genie
De grote meester waar ik het over heb is Ray Kutzweil op zijn 19e bouwde hij een computer die muziek schreef. Een briljante uitvinder die met zijn uitvindingen de blinden(en de dyslectici) liet lezen. Hij voorspelde het jaar waarin een computer een mens zou verslaan met schaken en voorspelde her internet. Een echte wetenschapper.

De gek
Ray Kurtzweil heeft ook een andere kant. Hij is obsessief bezig met de dood en uitstellen van de dood. Hij slikt op een dag 200 pillen om er voor te zorgen dat hij niet ouder wordt. Hij wil zijn vader die op zijn 50e overleed op nieuw tot leven wekken. Hij spreekt bijna op een profetische manier over zijn nieuwste voorspelling.

Zijn nieuwste voorspelling
Ik tipte net al even aan zijn nieuwste voorspelling die heet singularity. Ray voorspelt een tijd waarin het tempo van innovatie en kennis vergaring zo hoog is dat het met een menselijk brein niet bij te houden is. De enige manier waar op de mens kan mee gaan in deze stroom is zijn eigen hersenen te koppelen aan computers. Dit zou kunnen door kunstmatige hersencellen of het compleet digitaliseren van je hersenen. Hij vind ziet het als zijn missie de mens hierop voor te bereiden. Volgens zijn voorspellingen zal bijvoorbeeld in 2025 de levensverwachting van een mens in één jaar stijgen met meer dan één jaar. Dit zou onsterfelijkheid betekenen. Singularity vind plaats in het jaar 2030.

God doesn't exist "yet"
In de documentaire zag je Ray praten in een kerk. Hij beschreef daar dat singularity een soort hemel waar we continu in een digitale wereld leven en ongebonden van lichaam wonen. Hij geloofd dat deze singularity het einde is van dood pijn en beperking. Is het de wetenschappers hemel? Is het het geraaskal van een man die bang is om te sterven?
Wat ik denk
Ik denk dat we Ray Kurtzweil niet moeten onderschatten. De wet van Moore waar hij zijn theorie op baseert is nog steeds niet ontzenuwt. Ik denk zeker dat er een moment komt dat we niet anders kunnen dan ons eigen lichaam te laten helpen door nanotechnologie en kunstmatige intelligentie. Ik denk alleen niet dat het een hemel wordt zonder pijn en dood. Technologie heeft ons niet gered in het verleden en zal dat ook in de toekomst niet doen. Technologie is neutraal radioactiviteit kan worden gebruikt voor bestraling van een kanker gezwel, maar net zo goed om een atoombom te bouwen. Je digitale brein kan ook een virus oplopen. De mens en zijn behoefte zijn sinds ons ontstaan nooit verandert het enige dat wel is verandert is de technologie.

De documentaire
Ik zou bijna vergeten dat dit artikel eigenlijk ging over de documentaire. De documentaire is geen Ray ego trip. Het is een goed uitgebalanceerd verhaal met zowel voor als tegenstanders van singularity. Je krijgt een inkijkje in het leven van de man Ray Kurtzweil. De regisseur vertelde in het vragenrondje aan het einde dat hij de documentaire had opgebouwd als een hero's journey . Ik denk dat de film daarom zo geslaagd is. Het maakt wetenschap menselijk door het in een helden verhaal te gieten. Je met de tegenslagen van de held mee. Je wil eigenlijk dat hij slaagt aan het einde van de documentaire. Het is knap hoe het verhaal verder gaat dan een simpele uitleg van de theorie. Dit is de rede dat ik de film zeer geslaagd vind.

0 reacties:

Een reactie posten